Games als pijnstiller
Het was al bekend dat games zowel verslavend als therapeutisch kunnen werken. Uit een recent onderzoek van Britse en Duitse wetenschappers kwam ook naar voren dat sommige games zelfs als een soort van pijnstiller zouden werken. Games als pijnstiller, kan dat?
Hoe kunnen games pijnstillend werken?
Volgens de onderzoekers komt dit doordat een enorm diepgaande game beleving, pijnprikkels kunnen temperen. Games met indringende rollenspellen helpen volgens dit onderzoek het best bij pijnbestrijding, omdat je je volledig in het virtuele personage in kunt leven wat de pijn doet vergeten. Betekend dit niet dat wanneer je een goed boek leest, je hetzelfde effect ervaart doordat je je volledig in het hoofdpersonage kunt inleven? Of het spelen van een schaakspel omdat je tijdens dit spel steeds maar weer bezig bent met je volgende reeks strategische zetten om je tegenstander te verslaan?
Of dit hetzelfde effect heeft zal een wetenschappelijk onderzoek moeten uitwijzen. In ieder geval is het een doorbraak dat games dit effect teweeg brengen omdat niet iedereen het leuk vind om een boek te lezen of een spelletje schaak te spelen.
Bekende games met rollenspellen
Bekende games met indringende rollenspellen zijn o.a. Diablo, Dragon Quest, Final Fantasy, Gothic, Harry Potter, Kingdom Hearts, Lost Odyssey, Neverwinter Nights, Pokémon, Runes of Magic, Star Ocean, Star Wars en Ultima. Of deze games ook goed helpen bij de pijnbestrijding komt niet naar voren in dit wetenschappelijke onderzoek.
Vervolg onderzoek
Dit onderzoek verdient een vervolg onderzoek. Welke spellen helpen het best? En werken sommige spellen beter bij hoofdpijn of bij buikpijn? Wanneer dit verder wordt onderzocht kan dit een doorbraak zijn in pijnbestrijding en hoeven er geen chemische stoffen meer in het lichaam toegebracht te worden.
Belangrijk in dit vervolg onderzoek is dat het verslavende effect uit deze games gehaald moet worden. Anders ga je van de afdeling pijnbestrijding naar de afdeling verslavingszorg en dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn.
Waar games al niet goed voor zijn!