Recensie Kwis ’t!

Recensie Kwis ‘t

Product: Kwis ‘t!
Fabrikant: Waterfall Games
Adviesverkoopprijs: €29,95
Leeftijdscategorie: 14+

Verkooptekst fabrikant: Kwis ‘t is een vragenspel met een twist. Je kan namelijk winnen zonder dat je de meeste vragen goed hebt beantwoord. Kwis ‘t win je met mensenkennis, feitenkennis en een klein beetje geluk.
Klopt dit? Dit is leuk… kun je goed bluffen? Dan kun je ver komen… maar pas op dat je niet betrapt wordt! Eindelijk een vragenspel waarbij het niet alleen draait om de juiste antwoorden… wees je medespelers te slim af door goed te antwoordden en te bluffen op het juiste moment.

Recensie Kwis ‘t

Recensie Kwis 'tVind je spellen waarbij je vragen moet beantwoorden leuk? Houd je ervan om zo nu en dan een gokje te wagen? Dan is Kwis ‘t wellicht het spel dat je moet gaan spelen. Dit eenvoudig te leren spel is spannend van begin tot eind waarbij kennis, bluf en geluk een belangrijke rol spelen. Nieuwsgierig? Lees dan nu snel deze recensie over Kwis ‘t! verder!

Over Kwis ‘t!

In de prachtige doos van het spel Kwis ‘t vinden we een speelbord, 233 kaarten met verschillende vragen, 120 bonuskaarten waarvan twaalf actiekaarten, vijf bonusfiches, een kwismasterkaart, zes spelerskaarten, zes score pionnen, zes inzetschijven, zes potloden, antwoordpapier, de spelregels en een aantal gripzakjes om de spullen netjes in op te bergen zodat ze niet in doos door elkaar heen schuiven.

Wanneer je het spel gaat spelen leg je eerst alles klaar zoals in de handleiding staat beschreven. Vervolgens leest de Kwismaster de vijf vragen voor die op de vragenkaart staat. Iedere speler, inclusief de Kwismaster, schrijft zijn/haar antwoorden op het antwoordvel. Omdat je later in het spel mag gaan bluffen, moet je jouw antwoorden afschermen.
Nadat iedereen zijn/haar antwoorden heeft opgeschreven, leest de Kwismaster de antwoorden voor die op de achterkant van de vragenkaart staan. Nu weet je hoeveel vragen je goed hebt. Dit moet je geheim houden voor de andere spelers.

Nu worden de bonusfiches op het speelbord opengedraaid, waardoor je weet hoeveel bonuskaarten in deze ronde aan elk inzetvak zijn gekoppeld. Nu kun je inzetten door je inzetschijf op het bord te plaatsen in één van de inzetvakken. Hierbij heb je drie opties:

1) Eerlijk inzetten (je zet in op het aantal vragen dat je goed hebt beantwoord, je bluft hierbij dus niet)
2) Bluffen (je zet in op een hoger aantal goed beantwoorde vragen dan je daadwerkelijk hebt)
3) Tactisch inzetten (je zet in op een lager aantal goed beantwoorde vragen dan je daadwerkelijk hebt, hierdoor ontvang je minder bonuspunten van het inzetvak, maar je kunt mogelijk meer bonuskaarten verdienen dan bij bij een hoger inzetvak het geval is).

Kwis 't!

Nadat iedereen heeft ingezet volgt de controleronde. Alle spelers mogen de antwoorden van één andere speler controleren om te zien of hij/zijn bluft. Je mag ook besluiten om niemand te controleren. Bij een controle kan er het volgende gebeuren:

1) De gecontroleerde speler bluft niet en krijgt dus de bonuskaarten
2) de gecontroleerde speler bluft wel en de controleur krijgt nu de bonuskaarten.

Ben je als speler niet gecontroleerd? Dan vraagt de Kwismaster aan deze spelers of ze hebben gebluft. Voor de niet gecontroleerde spelers zijn er nu drie mogelijkheden:

Je hebt eerlijk of tactisch ingezet en dus niet gebluft. Je ontvangt geen bonuskaarten.
Je hebt gebluft, maar maakt dit niet kenbaar. Je ontvangt geen bonuskaarten.
Je hebt gebluft en maakt dit kenbaar. Een medespeler controleert dit nu.Je ontvangt het aantal bonuskaarten dat op het bonusfiche staat dat in jouw inzetvak ligt.

Afhankelijk van het aantal spelers eindigt het spel na vier, vijf of zes ronden. Na de laatste ronde telt elke speler zijn bonuspunten op. Deze bonuspunten tel je op bij het puntentotaal op. De speler met de hoogste score wint Kwis ‘t.

Conclusie recensie Kwis ‘t

Kwis ‘t is een fantastisch leuk spel. Doordat je niet constant kan bluffen, moet je dit spel op een verrassende manier tactisch spelen. Want wanneer je constant bluft en je steeds gecontroleerd wordt, krijg niet jij maar de controleur de bonuspunten. Wordt je steeds gecontroleerd en bluf je niet, dan is de kans weer groot dat je niet meer gecontroleerd wordt en je dus kunt bluffen om bonuspunten te scoren. Wat wordt je strategie in dit spel? Je zult het iedere keer, afhankelijk van je tegenstanders, anders moeten spelen. Hierdoor blijft dit spel leuk.

Verder kunnen we concluderen dat de gebruikte spelmaterialen van hoge kwaliteit zijn. Net zoals bij het vorige spel van spellenbedenker Waterfall Games, is er overal tot in detail aan gedacht. Denk bijvoorbeeld aan de meegeleverde potloden en de gripzakjes om alles netjes in op te kunnen bergen. Deze spelmakers hebben het begrepen. Ze brengen geen spellen uit om snel geld te verdienen, ze brengen spellen uit omdat dit hun passie is. En dat merk je!

Wij kunnen daarom niet anders dan Kwis ‘t te belonen met het hoogste cijfer: een zeer verdiende tien!

Waardering recensie Kwis ‘t door redactie SpeelgoedMagazine.nl: 10/10

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...