Recensie Stratego Waterloo 200 Years

Naam: Stratego Waterloo 200 Years
Producent: Koninklijke Jumbo
Adviesverkoopprijs: €49,99
Leeftijdscategorie: 12+

Verkooptekst fabrikant: Herleef en strijd opnieuw de Slag om Waterloo
Klopt dit? Lees het originele verhaal over de Slag om Waterloo, leef je in en je strijd dezelfde strijd met Stratego Waterloo!

Recensie Stratego Waterloo 200 Years

Recensie Stratego Waterloo 200 YearsVoor de echte Stratego fan (en dat zijn er veel) komt Koninklijke Jumbo met een prachtige editie: Stratego Waterloo 200 Years. Het spel lijkt op de originele variant, maar is positief anders. Deze vernieuwende opzet met een tweehonderd jaar oud verhaal, maakt Stratego Waterloo een spel dat de echte fan in huis moet hebben.

Over Stratego Waterloo 200 Years

Stratego Waterloo 200 Years is anders dan de standaard versie van Stratego. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, anders zou het de naam Stratego niet mogen dragen. Maar het spel is wezenlijk verschillend. Dit spel speel je met twee spelers en is in drie varianten te spelen: Basis, Standaard en Expert. Aan te raden is om te beginnen met het basisspel en dit goed onder de knie te krijgen, voordat je verder gaat met de Standaard of Expert versie.

Recensie Stratego Waterloo 200 YearsOm te beginnen worden de speelstukken op het bord gelegd. De Franse speler pakt de 47 blauwe stukken uit de doos en de Geallieerde speler pakt de 45 rode speelstukken. Daarna worden de dertien Pruisische speelstukken gepakt en met de rugzijde naar de spelers toe neergezet. Deze stukken moeten door elkaar gehusseld worden, zodat beide spelers niet weten welke stukken waar staan.

Verder worden de vluchtroutekaarten geschud en naast het bord gelegd. De spelbeurt pion wordt op de tijdslijn gezet aan de kant van het bord. Deze pion start om 11.00u. De strijddobbelsteen wordt naast het speelbord neergelegd.

In het basisspel worden de manoeuvreerkaarten, terreinvelden, gebouwkaarten, schadefiches en markeervlaggen niet gebruikt.

Om het spel Stratego Waterloo 200 Years te winnen moet je er als eerste in slagen om de vluchtroute van je tegenstander te bezetten. Een andere manier om te winnen is door de opperbevelhebber én de bevelhebber van je tegenstander te verslaan.

Omdat het ten tijde van de Slag om Waterloo heel vanzelfsprekend was dat de oprukkende legers werden gevolgd door bagagetransporten, munitiedepots en mobiele ziekenhuizen is het in dit spel van belang om de slaglinie waarachter deze communicatielijnen zich bevinden goed te beschermen.

Voordat je nu kunt beginnen moeten beide spelers een vluchtroutekaart van hun eigen kleur pakken om te zien achter welke slaglinie hun communicatielijnen zich bevinden. De tegenspeler kan nu enkel gissen waar deze lijnen zich bevinden en deze te doorbreken om de overwinning binnen te slepen. Zodra de tegenstander met twee stukken op de geheime communicatielijnen staat, moet dit gemeld worden. Het spel is op dat moment afgelopen.

Om het spel te starten moeten de speelstukken nog op het veld geplaatst worden. De Geallieerde speler moet als eerste een opstelling maken. Vervolgens mag de Franse spelers zijn stukken neerzetten. De Franse speler kan zijn opstelling dus aanpassen aan de opstelling van het Geallieerde leger. Beide spelers mogen maximaal tien stukken als reserve achterhouden. Deze mogen later tijdens het spel als versterking worden ingebracht. De bevelhebbers en opperbevelhebbers moeten echter altijd op het speelbord worden opgesteld.

Het spel is nu klaar om gespeeld te worden. Om de beurt mag een speler drie acties uitvoeren. Er is keuze uit de volgende acties:

– een stuk verplaatsen
– een stuk aanvallen
– een artilleriestuk laten vuren
– een reserve of gedegradeerd stuk terugplaatsen
– een manoeuvreerkaart spelen (enkel bij Standaard of Expert, niet bij het basisspel).

Wanneer een manoeuvreerkaart wordt gespeeld mogen er geen drie acties worden uitgevoerd.

Bij een aanval wint het stuk dat hoger is in rang. Wanneer beide stukken dezelfde sterkte hebben, dan gooit de aanvaller met strijddobbelsteen. Wanneer er blauw wordt gegooid, is het blauwe stuk de overwinnaar. Bij rood wint het rood of zwarte stuk. Bij Blauw + wint het blauwe stuk en neemt het de positie van het rood / zwarte stuk in. In de overwinningsroes valt het blauwe stuk direct het volgende aangrenzende stuk aan. Bij Rood + wint het rode stuk en neemt het de positie van het blauwe stuk in. Vervolgens valt het rode stuk direct het volgende aangrenzende stuk aan. Bij Blauw R wint het blauwe stuk, maar is het rode stuk nog niet verslagen. Het trekt zich terug van het bord achter de linies en mag in een volgende beurt weer op een leeg veld op de achterste rij worden geplaatst. Bij Rood R geldt hetzelfde maar dan tegenovergesteld qua kleuren.

Aan de zijkant van het bord, voor de Franse speler links, bevindt zich een tijdlijn. Deze lijn geeft aan wanneer de Geallieerde speler mag rekenen op de hulptroepen van het Pruisische leger. Deze tijdslijn start om 11.00u wanneer de eerste beurt begint en eindigt om half vijf wanneer de twaalfde beurt begint. Aan het begin van de twaalfde beurt mag de Geallieerde speler twee Pruisische stukken nemen en de zwarte Pruisische vlag aan zijn linkerhand plaatsen. Vervolgens mag de Geallieerde speler iedere volgende beurt op deze manier twee Pruisische stukken op de vlag plaatsen (wanneer er plaats vrij is op de twee velden van de vlag).

De Franse speler moet dus vlot ten strijde trekken om zo min mogelijk last te hebben van deze versterkingen.

Recensie Stratego Waterloo 200 Years

Conclusie recensie Stratego Waterloo 200 Years

Wie van Stratego houdt moet dit spel absoluut spelen. Met andere opstellingen en mogelijkheden moet je jouw Stratego strategie aanpassen om succesvol te zijn in dit spel. Wanneer je dit spel voor het eerst speelt is het aan te raden om eerst een aantal keer het basisspel te spelen voordat je het spel verder uitbreidt met de regels van het standaard- of expertspel.

De spelregels voor Stratego Waterloo 200 Years worden enorm uitgebreid en duidelijk beschreven in de handleiding. Het spel zelf is gemaakt van degelijke en stevige materialen. De speelstukken zijn gemaakt van hard plastic en het spelbord van stevig karton. Er is uitgebreid aandacht gegeven aan de illustraties van het bord, de kaarten en de speelstukken. Dit geeft het spel extra aankleding wat de sfeer ten goede komt.

Wat het spel Stratego Waterloo 200 Years zo leuk maakt is de vernieuwende spelopzet ten opzichte van standaard Stratego. Je moet je vooraf goed verdiepen in de regels om succesvol te zijn en het spel goed te kunnen spelen. Bouw het op, speel het regelmatig en je breidt het spel automatisch uit door de regels van het standaard- of expertspel toe te passen. Je raakt dus niet snel uitgekeken op dit spel.

De redactie van SpeelgoedMagazine.nl kan concluderen dat €49,99 voor Stratego Waterloo 200 Years geen weggegooid geld is, maar een goede investering voor vele avonden spelplezier. De recensie Stratego Waterloo 200 Years wordt door SpeelgoedMagazine.nl gewaardeerd met een zeer verdiende tien. Niets meer aan veranderen!

Waardering door SpeelgoedMagazine.nl: 10/10

Click to rate this post!
[Total: 13 Average: 4.5]

Dit vind je misschien ook leuk...