Recensie Escape

Naam: Escape!
Pr­oducent: Bloom Games
Adviesverkoopprijs: €12,95
Leeftijdscategorie: 7+

Verkooptekst: Er is paniek in de gevangenis! Eén van de boeven heeft namelijk de sleutelbos bemachtigd die toegang geeft tot alle afdelingen. De boeven grijpen hun kans. Lukt het ze ongezien te ontsnappen?
Klopt dit? Ja, maar zorg er wel voor dat jij degene bent die al jouw boeven als eerste laat ontsnappen!

Recensie Escape

Recensie EscapeEen spelletje kaart is altijd leuk met een gezellige groep vrienden. Escape is een soort van variant op het welbekende kaartspel pesten, maar dan met andere kaarten dan de klassieke kaarten. Escape is ontwikkeld voor Het Nationaal Gevangenismuseum. Dit museum was voor hun museumwinkel op zoek naar een spel dat aansloot bij hun thema. Doordat de reacties op dit spel zo positief waren, is het spel inmiddels via meerdere verkooppunten verkrijgbaar.

Over Escape

In het doosje van Escape vind je 116 speelkaarten om het spel te spelen. De gevangenis in dit spel heeft vier afdelingen: een vrouwenafdeling, een afdeling voor jeugdige delinquenten, een afdeling voor de zware jongens en een afdeling voor kruimeldieven. Iedere afdeling heeft een kleur en bevat 19 speelkaarten. Iedere boef zit een straf uit, op de kaart staat aangegeven hoeveel jaar straf ze moeten uitzitten. Dit varieert van één tot enkele jaren tot wel vijfentwintig jaar.

Om het spel te starten worden de kaarten geschud en gedeeld. Iedere speler krijgt zeven kaarten. De rest van de kaarten worden, net als bij een spelletje pesten, gedekt op de tafel gelegd (dit is de voorraad). Eén kaart wordt omgedraaid op tafel gelegd. Nu kan het spel beginnen.

Recensie EscapeHet doel van dit spel is om als eerste al jouw boeven (alle kaarten die je in je handen hebt) te laten ontsnappen. De laatste kaart die je speelt, mag geen actiekaart zijn. Wanneer je de één na laatste kaart neerlegt, moet je ESCAPE! roepen. Doe je dit niet en het wordt opgemerkt voordat de volgende speler aan zijn of haar beurt is begonnen, moet je als straf drie kaarten pakken van de voorraad stapel.

Wanneer je aan de beurt bent, mag je een kaart neerleggen op de aflegstapel. Dit moet een kaart zijn die op de bovenste kaart past. Dit kan zijn dat je dezelfde kleur (afdeling) kaart neerligt, dezelfde waarde (aantal jaren straf) of hetzelfde symbool (actiekaart). Een witte kaart mag meestal op iedere kleur of actiekaart worden neergelegd.

Recensie EscapeTot zover lijkt het veel op pesten. Ook de actiekaarten hebben overeenkomsten met het spelletje pesten. De ‘alarm’ kaart zorgt er voor dat de volgende speler twee kaarten van de stapel moet pakken. Overigens mag je op deze kaart ook weer een nieuwe alarm kaart leggen, zodat de volgende speler vier kaarten moet pakken. De ‘isoleercel’ kaart bepaald dat de volgende speler een beurt moet overslaan. De ‘verander van richting’ kaart laat het spel de andere kant op gaan. De sleutels laten je een andere kleur kiezen die gespeeld moet gaan worden.
Met de ‘veroordeeld’ kaart veroordeel je een (nader te bepalen) speler tot het pakken van vijf kaarten. Echter kan de veroordeelde speler ook nog in hoger beroep gaan, wanneer hij of zij denkt dat je bij het spelen van deze kaart vals speelt. Je mag deze kaart namelijk alleen gebruiken wanneer je geen boef meer kan opleggen van de gevraagde kleur.
Met de ‘Uitbraak’ kaart mag je alle kaarten van de desbetreffende kleur op de aflegstapel gooien. De ‘Opgepakt’ kaart mag je op een een boef van een willekeurige kleur gooien. De speler die deze boef heeft neergelegd, moet nu deze boef terugnemen van de stapel.

Heb jij als eerste alle kaarten neergelegd? Dan heb jij deze ronde gewonnen!

Conclusie recensie Escape

Wanneer je het kaartspel pesten leuk vind, vind je Escape ook zeker weten leuk. Escape is gebaseerd op het kaartspel pesten, maar wel een stuk dynamischer dankzij de toevoeging van een aantal extra actiekaarten.

Het spel zit verpakt in een stevig kartonnen doosje, dat de mooi geïllustreerde kaarten goed bij elkaar houdt. De spelregels zijn duidelijk beschreven en lezen gemakkelijk. Dit spel kun je spelen met twee tot tien spelers.

De gebruikte materialen zijn stevig en het spel is zeer vermakelijk. Doordat het gebaseerd is op een reeds bestaand spel, heb je de regels snel door en kun je al snel een goede, bij jouw passende strategie bedenken om het spel te winnen.

Concluderend kan ik melden dat het een erg leuk spel is. Als het spel niet gebaseerd zou zijn op een reeds bestaand spel, zou het de hoogste score hebben gekregen. Gelukkig maakt dit het spel niet minder en is het een aanrader om een avonden samen plezier mee te beleven. De recensie Escape eindigt daarom met een verdiende negen als waardering.

Escape kopen? Vind alle Escape! verkooppunten hier!

Waardering door SpeelgoedMagazine.nl: 9/10

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...