Nintendo vs PC Box inzake piraterij

Nintendo vs PC Box inzake piraterijNintendo strijdt in Milaan (Italië) bij het hoogste gerechtshof in de Europese Unie – het Court of Justice of the European Union (CJEU) – tegen een product van de firma PC Box.

PC Box

PC Box maakt artikelen waarmee consumenten game consoles dusdanig kunnen aanpassen, dat er ook andere software op gedraaid kan worden. Hierdoor kunnen er spellen op game consoles gespeeld worden die niet door de fabrikant van de spelcomputer en de videogame gecertificeerd zijn.

Volgens Nintendo betekend dit dat PC Box een situatie creëert, waardoor er illegale kopieën op spelcomputers gedraaid kunnen worden en daarmee dus onder andere inbreuk wordt gemaakt op de auteursrechten van Nintendo.

PC Box is zich van geen kwaad bewust. PC Box zegt dat zij er enkel voor zorgen dat consumenten met hun product, andere legale bestanden kunnen afspelen op de spelcomputers. Denk hierbij aan legaal aangeschafte DVD’s, eigen gemaakte video’s en legale MP3 bestanden. Dit betekend volgens PC Box dat ze geen inbreuk maken op auteursrechten van wie dan ook. En daarbij, als Nintendo geen technische beschermingsmaatregelen zou gebruiken had PC Box deze software nooit ontwikkeld.

Uitspraak Nintendo vs PC Box inzake piraterij

Het CJEU heeft op 23 januari 2014 uitspraak gedaan in deze zaak. Het CJEU is van mening dat de internationale afspraken van de Europese Unie en haar lidstaten aangaande het Copyright Directive gerespecteerd dienen te worden. Dat betekend dat het CJEU zich achter al eerdere uitspraken schuilt van de nationale gerechtshoven uit België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, en dus positief zal moeten beslissen tegen verkopers van de zogenaamde ‘misleidingsapparaten’.

Totdat er een definitieve uitspraak wordt gedaan in de zaak tussen Nintendo en PC Box claimt Nintendo in ieder opzicht van de zaak mee te werken met het tribunaal in Milaan.

De technische beschermingsmaatregelen zijn volgens Nintendo puur bedoeld om grootschalige piraterij van Nintendo’s intellectuele eigendommen te voorkomen. En omdat het apparaat van PC Box volgens Nintendo als belangrijkste doel heeft piraterij van videogames mogelijk te maken, is Nintendo in de volle overtuiging dat het Milan Tribunal de Europese richtlijnen zal toepassen om ervoor te zorgen de verkoop van ‘misleidingsapparaten’ verboden wordt.

Wordt vervolgd…

Dit vind je misschien ook leuk...