Recensie Pro Cycling Manager 2016

Recensie Pro Cycling Manager 2016 – Tour de France 2016

Game: Pro Cycling Manager 2016 – Tour de France 2016
Producent: Focus Multimedia
Platform: PC, Xbox One, Playstation 4 (wij hebben het spel gespeeld op de PC via Steam)
Adviesverkoopprijs: € 39,99
PEGI: 3

Verkooptekst producent: Jouw beslissingen zorgen voor de grootste overwinningen. Leid een wielerploeg en beleef een prachtig seizoen 2016 met nieuwe functies. Speel meer dan 200 competities van over de hele wereld, waaronder de Tour de France 2016 en de Vuelta.
Klopt dit?: Ja, volledig!

Recensie Pro Cycling Manager 2016 – Tour de France 2016

Recensie Pro Cycling Manager 2016Meteen maar even iets rechtzetten, de titel van het spel dekt de lading niet. Want het omvat niet alleen de Tour de France 2016, maar alle grote en kleinere wielerkoersen van het seizoen. Maar het is natuurlijk wel een commercieel slimme keus, want bijna iedereen kent de Tour. Het spel is de nieuwste aanwinst in de Pro Cycling Manager-franchise, waarvan jaarlijks nieuwe delen uitkomen.

Over Pro Cycling Manager 2016 – Tour de France 2016

Recensie Pro Cycling Manager 2016 ScreenshotJe kruipt in de huid van een manager van een wielerploeg en loodst je team, zo succesvol mogelijk, het seizoen 2016 door. Je kunt een bestaande ploeg kiezen, maar ook zelf een ploeg samenstellen. Je budget is echter beperkt, dus je kunt niet alle toprenners selecteren. Dit is de carrière modus.
Er zijn ook andere spelvormen: zo kun je er voor kiezen om een jonge neoprof-renner te begeleiden tijdens zijn carrière; je kunt een snelle wedstrijd fietsen, zonder uitgebreid te managen vooraf en je kunt het opnemen tegen andere renners in verschillende baanspecialismen.

Het managen van je wielerploeg is op te splitsen in twee delen: voor een koers en tijdens een koers. Het managen voorafgaand aan een koers gebeurt door middel van verschillende menu’s. Er moet aan veel zaken gedacht worden. Het belangrijkste is de vorm van de renners van je ploeg. Elke renner is apart aan te sturen en te trainen. Per koers selecteer je je renners en bepaal je de strategie. Maar ook de grotere zaken vereisen je aandacht: de afspraken met je sponsoren, voor welke koersen schrijf je je in en hoe ga je om met je budget.

Tijdens de koers kun je je renners apart aansturen. Als je niets doet volgen ze de vooraf bepaalde strategie, maar de ontwikkelingen binnen een koers kunnen het noodzakelijk maken dat je andere opdrachten geeft. Zo kun je een renner opdracht geven om aan te vallen, of juist positie te behouden. Op die manier kun je ook proberen om tussensprints te winnen.
De etappes worden weergegeven zoals je ook op tv ziet, met een duidelijk overzicht van het verschil in tijd tussen peloton en ontsnapte renners. Maar als je erg overtuigd bent van je strategie (of even minder tijd hebt) kun je het rijden van de etappe overslaan en direct naar de uitslag gaan. Maar dan heb je dus tijdens de koers geen directe invloed.

Conclusie Recensie Pro Cycling Manager 2016 – Tour de France 2016

Recensie Pro Cycling Manager 2016 Screenshot GameIn het begin overweldigd het spel je. Bijna elk onderdeel van het managen van een wielerploeg is verwerkt in het spel. Voor welke koersen schrijf je je team in, welke renners selecteer je, ga je nog op trainingskamp, met welke tactiek begin je een etappe, welke doelen spreek je af met je sponsoren, welk materiaal gebruik je? Allemaal vragen waarover je moet nadenken en beslissen.
Gelukkig neemt het spel je in het begin stap voor stap bij de hand.

Het spel is actueel, de samenstelling van de ploegen klopt en ook de ontwikkelingen in de wielersport zijn gevolgd. Zo weten ze dat renner Maarten Tjallingii in seizoen 2016 een punt achter zijn carrière zet. Klein detail, maar geeft wel aan met welke accuratesse er aan het spel gewerkt is.

Het commentaar bij de etappes is beperkt, vooral standaardopmerkingen over de snelheid van het peloton en renners die ontsnappen of achterblijven. Ook de achtergrondmuziekjes zijn niet bijzonder, ze kabbelen voort. Wij hebben ze op gegeven moment zachter gezet, omdat ze niets aan de spelbeleving, het managen van een wielerploeg, toevoegen.

Pro Cycling Manager 2016 – Tour de France 2016 is een spel wat met name de wielren liefhebbers zal aanspreken. Maar ook spelers die houden van managementgames kunnen hun hart er aan ophalen. Het spel is degelijk gemaakt, met oog voor detail. Grafisch is het prima in orde, het geluid had wel wat meer aandacht mogen krijgen. Maar de spelervaring – en daar gaat het om – is goed, wij wilden elke keer toch nog even die volgende etappe fietsen. En ook met de herspeelbaarheid zit het wel snor, vanwege de verschillende teams en spelmodussen die te kiezen zijn.

Grafisch: 8,5/10 (gebaseerd op maximale grafische prestaties)
Geluid: 6/10
Spelervaring: 8/10
Herspeelbaarheid: 8/10

Waardering recensie Pro Cycling Manager 2016 – Tour de France 2016 door SpeelgoedMagazine: 7,6 / 10

Dit vind je misschien ook leuk...